Žitná stará myslivecká reserve

Žito

Jedinečná jemná chuť

Stará žitná myslivecká je zcela unikátním ryze českým nápojem s bohatou historií již z 16. století. Jeden z důvodů originality je žito. Základ Staré žitné myslivecké tvoří pečlivě vybraný žitný destilát a i původní název Stará žitná dokresluje orientaci na žito.

V dávné historii se obvykle destilovaly zbytky z vína a ze zkaženého piva. Stará žitná se od svého prvopočátku pálila ze žita, neboť již na začátku 16. století bylo objeveno, že ze žita a z obilí se daří vyrábět lahodnější destiláty než z piva a vína. Úřady však často zakazovaly nakupovat obilí za účelem pálení a upřednostňovaly se spíše oskeruše a švestky. Čeští palírníci byli vynalézaví a dokázali pálit ze žita.

Ve skleničce Staré žitné myslivecké (malý panák 0,02 l) vypije konzument cca 450 destilovaných žitných zrnek. Žitné zrno je známo tím, že dodává destilátu to, co mnozí nazývají pikantní nebo ovocnou příchutí.

Stará myslivecká | láhev Žitná reserve 4

Dubové sudy

Klíčem k harmonizaci vůně a jemné chuti ušlechtilých destilátů zrajících roky v sudech, je to nejkvalitnější dřevo

Dubové sudy v prostějovských sklepích jsou pravidelně kontrolovány a ošetřovány místními bednáři. Tyto sudy dodávají naší ryze české značce Staré žitné myslivecké dlouhotrvající jemnou chuť a ovocné tóny harmonicky skloubené s vanilkou.

Přes póry sudu se ke Staré žitné myslivecké velmi pozvolna dostává kyslík a destilát se díky zrání v sudech stává jemnější, harmoničtější a má méně štiplavý závěr. Sudy z bílého dubu žitnému destilátu dodají nádech vanilky, karamelu a ovoce.

Chuť je ovlivněna dle použitého druhu dřeva. V prostějovské Palírně se používají nejčastěji dubové sudy po whisky z amerického bílého dubu. Dřevo z tohoto druhu dubu je méně zprohýbané než evropské a mají semknutější dřevní vlákno, takže destilát ze dřeva nezíská tolik chuti, ale více jemnosti.

Stará myslivecká | Sudy
Stará myslivecká | Stará žitná myslivecká 1
1

Stará žitná myslivecká

Doba zrání: 1 rok

Lahodná a jemná chuť, podtržená ostřejším ovocným závěrem

Stará myslivecká | Stará žitná myslivecká Reserve 4
4

Stará žitná myslivecká Reserve

Doba zrání: 4 roky

Chuť vrstevnatá, vyzrálá a plná života s jemně se prosazujícími dřevitými tóny a sladce hřejivým dozvukem sadového ovoce

Stará myslivecká | Stará žitná myslivecká Single barrel 8
8

Stará žitná myslivecká Single barrel

Doba zrání: 8 let

Chuť v sobě zahrnuje aroma přezrálého obilí a decentně upraženého žitného sladu se stopami karamelu

Stará myslivecká | 500 let destilujeme

Historie nejstarší palírny Evropy se zrodila 4. července roku 1518, kdy Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil právovárečné jedenatřiceti majitelům domů města Prostějov. Mezi vybranými byl i hajný Jež ze Seloutek, který vlastnil na náměstí dům U Zeleného stromu. Od počátku se Palírna U Zelného stromu věnovala výrobě žitného destilátu a prostějovské kořalky si získávaly stále větší oblibu a Prostějov se stal vyhledávaným místem. A tím začala éra palírny s ryze českým původem, která se může pyšnit i nyní po 500 letech, že zůstala v rukou českého majitele.

Palírna U Zeleného stromu a.s. je přímým nástupcem českých palíren ústecké GRANETTE a Starorežné Prostějov. Navazuje na 500 let dlouhou a bohatou tradici obou předních českých tradičních výrobců lihovin.

Zároveň je největším ryze českým výrobcem lihovin na českém trhu. Do výrobního portfolia firmy patří více než stovka produktů. Mezi nejznámější značky patří Stará žitná myslivecká, Blend 42 vodka či Hanácká vodka.

Originální česká receptura

Tajemství

Recepturu Staré žitné myslivecké do detailů znají pouze tři lidé.

Ingredience

Po staletí jsou smíchávány ve stálé stejném poměru a za dodržování stejného výrobního procesu.

Otisk lásky v každé kapce

Ačkoli i při výrobě Staré žitné myslivecké se technologie modernizují, vášeň a láska k tomuto nápoji zůstává stejná.

Vrchní palírník Roman Petruš

Každý den kontroluje probíhající proces zrání a kvalitu ojedinělé kombinace pečlivě vybíraných ingrediencí.

Stará myslivecká | láhev Žitná reserve 4 (bg)
Stará myslivecká | Historie

Zásadní muži, kteří vybudovali značku

O legendu Staré žitné myslivecké se nezasloužil jeden, ale hned tři muži - tři správci majetku. Nejprve Vilém II. z Pernštejna, který v roce 1518 udělil právo várečné majiteli domu U Zeleného stromu a dal tak vzniknout 500 let trvající tradici výroby lihovin. U zrodu a rozvoje samotné Staré žitné myslivecké pak stál úspěšný podnikatel Luis Eckelmann a také prostějovský průkopník v pálení žitných destilátů Jakub Vojáček.

Jejich odkaz se spojuje v příběhu Staré žitné myslivecké. Každý správce majetku přispěl svým osobním dílem ke zvyšování kvality unikátního destilátu. Výjimkou nebyl ani Jakub Vojáček. Pokrokový muž žitnou pálenku vyráběl novou technikou ve zdokonalených destilačních aparaturách. Ale až náhodné setkání se zcestovalým podnikatelem a vášnivým lovcem Luisem Eckelmannem přineslo rozšíření originální receptury Staré žitné myslivecké po celém Českém království. Ten začal originální destilát nakládat na základě svých zkušeností ze Skotska do dřevěných sudů a vyrábět jej ve „velkém“ v nově vybudovaném lihovaru v Krásném Březně. V roce 2011 se výroba přemístila s veškerou technologií a všemi sudy do Prostějova do Palírny U Zeleného stromu.

Na tento web vstoupíte potvrzením svého věku

  • Pod 18
  • 18+

Nesplňujete podmínku pro vstup